Zamena oštećene pločice – proces zamene i saveti

Ukoliko vam se desi da vam napukne pločica u kupatilu, kuhinji ili na terasi, nemojte da se nervirate, moguće je zameniti samo tu jednu oštećenu pločicu.

Ako nemate istu takvu, pokušajte da nadjete neki lep dekor ili mozaik u istoj dimenziji ili veću, koju možete iseći na željenu dimenziju. Obratite pažnju da debljina pločice bude ista, kako ne bi bila ispupčena ili udubljena u odnosu na ostale.

Dekor bi trebalo da bude takav da se uklapa u dizajn ostalih pločica. Isto ovo možete da uradite i ako pločica nije oštećena, već imate želju da malo osvežite svoje kupatilo, a da pri tome ne pravite nered u kući. Možete na ovaj način zameniti nekoliko pločica u kuhinji ili kupatilu i osvežiti izgled u prostoriji.

Kako zameniti oštećene pločice

kako promeniti slomljenu plocicu u kupatilu
kako promeniti slomljenu plocicu u kupatilu

Evo saveta kako promeniti slomljenu plocicu u kupatilu:
Od alata vam je potrebna špahtla,bušilica, čelić i klin.
Od zaštitne opreme pripremite zaštitne naočare i rukavice.

  1. Izgrebati fugnu oko oštećene plocice. Za to koristite šphtlu. Kada izgrebete staru fugnu, dobro očistite ostatke četkicom tako da pločica ostane samo zalepljena na zid. Na taj način ste smanjili rizik da okolne pločice popucaju dok vadite oštećenu pločicu .
  2. Na oštećenoj pločici izbušite bušilicom nekoliko rupa kako biste izlomili oštećenu pločicu i lakše uklonili njene delove. Pažljivo izvadite sve delove
  3. Za uklanjanje delova pločice koristite čekić i klin ili dleto . Dobro očistite površinu ispod uklonjene pločice da bi nova mogla lepo da se zalepi. Kao što smo ranije rekli, ne bi bilo lepo da nova pločica štrči u odnosu na ostale.
  4. Na novu pločicu nanesite lepak i zalepite je na njeno mesto. Postavite krstiće da biste je odvojili od ostalih pločica i ostavite da se suši.
  5. Fugovanje nove pločice započnite nakon 24 sata od lepljenja. Kada se fugna osuši, pažljivo očistite ostatke fug mase.

Nadamo se da smo vas naveli na razmišljanje kako da osvežite životni prostor ili da rešite problem.