WC solja – kako napraviti pravi izbor pri kupovini

daske za wc solju

WC solja i pravi odabir

Wc solja i kako je izabrati, a da zadovolji svojim dizajnom i dimenzijama. Jedno je od ključnih pitanja ne samo kada se vrši renoviranje kupatila, već i kada se mora zameniti zbog oštećena ili dotrajalosti.

wc solja
konzolne wc solje

Prvo obratiti pažnju gde se nalazi odvod vode.On  može biti u pod (tzv. simplon) ili u zid ( tzv. baltik).

Oblik wc solje

Ako želite da vaša nova wc solja ima specifičan oblik, morate prvo da  proverite njene dimenzije . Naročito je važno rastojanje od zida do kraja šolje, da bi se znalo koliko će ona oduzeti mesta u kupatilu.

monoblok wc solje cena
Monoblok wc solja simplon

Može se desiti da ono što se vama dopada na oko može stati, a na kraju bude nemoguće za ugradnju. Ipak zauzme previše prostora, pa na taj način postane smetnja posebno u malom kupatilu. Posebno ukoliko je monoblok u pitanju ( wc solja i vodokotlić od porcelana u kompletu), gde rastojanje od zida do kraja šolje varira i do 10cm (60 do 70cm).

Popularni modeli WC solja

U poslednje vreme popularne su konzolne wc solje za koje je potreban ugradni vodokotlić. Ugradni vodokotlić se ugradjuje najčešće kada je kupatilo u sivoj fazi, pre lepljenja pločica. Na tržištu sada i u tom domenu ima dosta proizvodjača. Vodilja za model za koji ćete se odlučiti neka vam bude garantni rok i servis. Neretko se dešava da neki od proizvodjača uopšte nemaju organizovanu servisnu mrežu, pa  ukoliko dodje do kvara vodokotlića izazove nove nevolje zbog nedostatka rezervnih delova i ostalog.

kako otpusiti wc solju
Konzolne wc solje – sporospuštajuća daska za wc solju

Izbor oblika konzolnih wc solja je čini se najveći. Svetski proizvodjači se takmiče ko će napraviti najinteresantniji oblik. Dizajnerska rešenja idu dotle da ih potpisuju čuveni dizajneri iz oblasti uredjenja prostora, pa samim tim neki od primeraka imaju basnosnovne cene.

Kada smo kod cena wc solje, osim proizvodjača i oblika, na cenu utiče i materijal od kog je izradjena.

Najbolje su porcelanske wc solje koje zbog samog postupka izrade garantuju kvalitet i sjajnu površinu, a samim tim i lako održavanje a kog će oblika ili dizajnera biti, to prepuštamo vama.