Aspiratori i ventilatori – uklonite vlagu i neprijatne mirise

Aspiratori i ventilatori za kupatila

Aspiratori i ventilatori su tu da se postaruju da ništa ne može nadmašiti vrući tuš na kraju dugog dana. Iako vas mlaka i topla voda opušta i smiruje, ona ima suprotan efekat na vaše kupatilo – naročito ako prostor nije pravilno provetren.

Prekomerna vlaga taloži se na različitim površinama u kupatilu, uzrokujući oštećenja u bezbroj oblika. Ispucala boja, oljuštene tapete i iskrivljeni ormarići. Štaviše, nakupljanje vlage podstiče rast buđi koja ugrožava kvalitet vazduha u zatvorenom.

Jedna od opcija sprečavanja stvaranja buđi u kupatilu je otvaranje prozora nakon svakog kupanja ili tuširanja. Ukoliko nemate prozor, možete razmotriti opciju postavljanja izduvnog aspiratora-ventilatora u kupatilo. Najbolji ventilatori za kupatilo efikasno uklanjaju višak vlage, štiteći vaše kupatilo od stvaranja buđi, istovremeno uklanjanjući maglu i paru od tuširanja kao i neprijatne mirise.

Kada kupujete ventilator za kupatilo, pronaći ćete široku paletu opcija po svakoj ceni, od standardnih modela do vrhunskih ventilatora sa rasvetom, grejačima i senzorima pokreta. Da biste razumeli sitnice i nedostatke, ovaj blog će vas približiti i upoznati sa svim sitnicama koje sadrže aspiratori.

Aspiratori i njihova svojstva

Veličina i snaga aspiratora za kupatilo. Performanse ventilatora za kupatilo mere se u kubnim metrima u minuti, što daje količinu vazduha koji ventilator pomera svakog minuta. U kutiji proizvoda naveden je broj, a obično se navodi i predložena veličina sobe.

ventilatori za kupatilo plafonski
Plafonski ventilator za kupatilo

Kao opšte pravilo, vlasnici kuća treba da kupe ventilator sa minimalnom ocenom tog broja koja odgovara kvadraturi vašeg kupatila. Na primer, želećete ventilator ocene 50 za kupatilo od 50 kvadratnih metara i ventilator sa ocenom 100 za kupatilo od 100 kvadratnih metara.

Za još veću preciznost izmerite svoje kupatilo i koristite sledeću matematičku formulu:

Dužina kupatila x Širina kupatila x Visina kupatila x 0,13 = Predloženi broj

Pretpostavimo da je vaše kupatilo široko 8m, dugočko 10m i visoko 8m. Tada biste 8 pomnožili sa 10 sa 8 sa 0,13, ukupno 83,2. U ovom slučaju, ventilator sa ocenom 80 verovatno bi bio dovoljan za vaše kupatilo.

Buka koju proizvode aspiratori za kupatilo

Buka koju emituju ventilatori za kupatilo ima ocenu u rasponu od 0,5 do 6,0. Što je niži broj (koji je obično upisan na kutiji ventilatora), aspirator će biti tiši tokom rada.

S obzirom da se ocena 1,0 upoređuje sa zvukom tihog frižidera, bilo koji aspirator sa ocenom 1,0 ili manje smatra se vrlo tihim. Na drugom kraju skale, ocena zvukova veća od 4,0 može biti dovoljno glasna da nadjača vaše pevanje pod tušem.

Danas mnogi proizvođači proizvode ventilatore za kupatilo koji rade tiho. Ako vas jako brine zvuk, razmislite o instaliranju šireg kanala za vaš ventilator, a ne standardni uski kanal. Vazduh se može lakše kretati u širem kanalu, tako da manje opterećuje ventilator i omogućava tiši rad.

Dodatne funkcije koje imaju ventilatori za kupatila

Mnogi ljudi se odlučuju za ventilator za kupatilo sa LED rasvetom. Ove kombinacije ventilatora i svetla može služiti kao dodatno ili alternativno osvetljenje. Neki od modela imaju i senzore pokreta koji automatski uključuju svetlo kada neko uđe u kupatilo.

ventilatori za kupatila
Ventilatori za kupatila sa LED rasvetom u salonima Diplon Kupatila

Ostale karakteristike koje sadrže ventilatori za kupatila, uključuju senzore za vlažnost vazduha, koji se aktiviraju izduvni kada nivo vlage dostigne određeni nivo. LED rasveta i ugrađene grejače koji brzo zagrevaju kupatilo.

Gde se montiraju aspiratori i ventilatori?

Kada se iz kupatila izvuče vazduh ispunjen vlagom, on treba negde da ode. Neki otvori za kupatilo ispuštaju izduvne gasove u potkrovlje kuće; međutim, ovo podešavanje nije idealno, jer višak vlage u potkrovlju može dovesti do dodatnih problema. Obično je najbolja praksa izvesti ventilaciju na otvoreno.

Ako se kupatilo nalazi na prvom spratu višespratnice, možete provetriti vazduh kroz bočnu stranu kuće. Standardni ventilator montiran na plafon pogodan je za ovu vrstu ventilacije, sve dok možete provesti kanal kroz plafonske grede do spoljnog zida.

Ako niste u stanju provesti kanal između greda i ako vaše kupatilo ima bar jedan spoljni zid, možete da instalirate zidni ventilator koji izduvava vazduh sa bočne strane kuće.

aspiratori bez odvoda
Zidni aspirator

Ventilatori za kupatila se obično instaliraju između tuša i WC šolje, u delu plafona ili zida gde nema fizičkih prepreka kao što su kanalizacione cevi ili grede.

Imajte na umu da obično veća kupatila mogu zahtevati više ventilatora za efikasno provetravanje. Aspiratori sa dodatnim funkcijama – kao što su svetla, grejači i noćna svetla – možda će trebati dodatne žice ili određeno kolo za isključivanje.

Scroll to Top