Sajam keramike u Bolonji – iskustva i trendovi

Sajam keramike u Bolonji

Najveći svetski sajam keramike, pločica, i opreme za kupatilo, ove jeseni je održan u Bolonji. Preko 1000 izlagača iz 32 zemlje je izložio svoje nove kolekcije. Prikazani su novi trendovi kao i  redizajnirani stari  koji podsećaju na neka lepa prošla vremena. Posebno se ističe povratak plave boje , metalik trend i neutral.

Sajam keramike u Bolonji CRSAIE

Povratak plave:

Nakon dužeg perioda minimalizma i neutralnih boja, plava se ponovo vraća. Od svetlo plave do mramorne sada definišu prostor na poseban način. Potpuno je u skladu sa opštim trendovima i podseća na 70-te.  Kombinacijom nijansi plave i geometrijskih oblika, daju mogućnost kombinovanja na različite načine.

Metalik:

Metalik pločice se izdvajaju kao jedan od dominantnih trendova. Mogu predstavljati cement zamenjen oksidiranim metalom u više različitih boja, ili neutralnih boja koje su ukrašene metalnim profilima ili bronzanim trakama.

keramičke pločice

Neutralni tonovi:

Neutralne boje su i dalje u trendu.Njihov dizajn podseća  na šetnju po primorju ili pejzaže proleća, gde se zelena, plava, terakota i bež savršeno kombinuju.

keramičke pločice podne

Pločice – formati:

Pored onih izuzetno velikih formata pločica, mogao se primetiti i povratak malih, poput 20 x20 cm ili 20 x 10 cm.

Keramičke pločice generalno

Hiljade godina unazad keramičke pločice se koriste u dekorisanju prostora. Dobro izabrane pločice nadmašuju ostale detalje u enterijeru. Kvalitetne pločice povećavaju vrednost vašeg stana.

Svet keramike postao je nalik svetu mode. Postoje tredovi koji se smenjuju, a prestižni dizajneri se oprobavaju u dizajniranju najrazličitijih formi, oblika i izgleda keramičkih pločica. U ovom šarenolikom izboru nije lako se odlučiti za varijantu koja Vama i prostoru odgovara, ali postoje neka pravila koja mogu olakšati izbor.

Prva stvar koju trebate imati na umu je da se postavka keramike uglavnom ne radi često, na svakih par godina. Tako da se treba truditi da se odabirom napravi dugoročno rešenje, i tehnički i estetski.

Pri kupovini je važno obratiti pažnju na tehničke karakteristike keramike što zavisi od njihove buduće namene. Atestirani proizvodi renomiranih proizvođača daju sigurnost da za svoj novac dobijate adekvatnu keramiku koja će drugo vremena ukrašavati prostor. Sve tehničke karakteristike su svrstane u klase od prve do treće. Keramika prve klase mora imati višegodišnju garaciju a na samoj ambalaži mora biti istaknuta klasa, kalibar, boja i tačno vreme proizvodnje.

Keramičke pločice se izrađuju od gline, kaolinita, peska i drugih dodataka, presovajem u čeličnim kalupima pod velikim pritiskom i na temperaturi višoj od 900oC. Izrađuju se kao zidne i podne plocice.

Scroll to Top