Mozaik plocice za kupatilo kao idealni dekor

mozaik plocice za kupatilo

Mozaik plocice

Mozaik kao tehnika ukrašavanja podova i zidova poznata od davnina. Mogu predstavljati neku formu, i mogu se komadići redjati bez ikakvog reda.

Mozaik može biti napravljen od stakla, kamenčića i raznih drugih materijala. Ovoga puta ćemo predstaviti mozaik od keramičkih pločica.

zidne keramicke mozaik plocice
Zidne mozaik plocice za kupatilo

Ukoliko ste u prilici da imate restlove pločica, koje su ostale od nekog renoviranja, a još i da su u više boja, možete biti kreativni i komadićima obložiti deo zida u trpezariji, oko ogledala, kamina itd..

Od većih komada, možete napraviti i stazu u dvorištu oko cveća ili ako imate fontanu, možete je oplemeniti na nekim delovima.
Sve je plod vaše mašte.

Evo saveta kako to da uradite.

Način rada

Pločice iseći u željeni oblik ili izlomiti na nepravilne komade i zalepiti ih lepkom na mrežicu za pločice.

Važno je da pločice za kupatilo budu iste debljine, a dimenzije mogu biti različite. Imajte na umu da što više boja upotrebite, efekat će biti bolji.

Tako pripremljene table mozaika, zalepiti lepkom za pločice na željenu površinu. Prednost lepljenja na mrežicu je taj što se table mogu oblikovati i skraćivati prema površini koja treba da se pokrije.

Fugovanje

Nakon 24 sata, mozaik može da se fuguje. Kod fugovanja biti pažljiv ako su komadići mali da ih fug masa mnogo ne zabrlja, jer će posle sušenja biti teško otkloniti ostatke fug mase sa njih, pa će ostati neuredne i neće dati potpun efekat.

fugovanje plocica
Fugovanje pločica

Može se desiti da čak i upropaste vizuelni efekat. Zato preporučujemo da ovaj zadnji korak izvede neko iskusniji, najbolje keramičar.

Na ovaj način ćete dobiti sasvim novi izgled nekog dela vašeg stana ili dvorišta.

Na ovaj način možete praviti mozaike od ostalih materijala. Možete da kombinujete i različite materijale, na primer staklo i keramiku, ili kamen i keramiku.

zidne keramičke pločice mozaik
Mozaik pločice

U svakom slučaju, slobodno pustite mašti na volju, osim korisnog ovo može biti i lep hobi.

Nadamo se da će vam ovaj savet biti od koristi.

Napomena:

Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje.

Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti.

Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost.