Pločice i Izbor odgovarajućih – tehnicke karakteristike

Pločice za kupatilo i temu izbor odgovarajućih ćemo još jednom obraditi. U predhodnim tekstovima smo se bavili uglavnom dizajnom. Sada ćemo malo više pažnje obratiti na tehničke katakteristike.

pločice za kupatilo

Podela pločica

Pločice se prvenstveno dele na zidne i podne. Razlika je u formatu i izdržljivosti. Mogu biti keramičke pločice i granitne pločice. Shodno tome imaju i drugačije karakteristike. Standardi propisuju nekoliko osobina pločica koje moraju biti u dozvoljenom opsegu. Tako definisane u zavisnosti od svojih svojstava imaju i odredjenu namenu.

Pločice za kupatilo nisu izložene velikim opterećenjima.  Bitno je da one moraju imati  otpornost na kućna hemijska sredstva, jer ih je potrebno češće čistiti zbog higijene.

Osim kvaliteta, veoma je bitna i protivkliznost. Za podove birajte protivklizne, da kasnije ne bi došlo do povredjivanja zbog klizavosti poda.

pločice za kupatilo akcija

Nakon izbora osim  kvaliteta i cene, bitno je odrediti količinu koja vam je potrebna. Imajte na umu da se one u nekim situacijama moraju seći zbog raznih nepravilnosti oblika u kupatilu ( uglovi, prelazi itd…).

Zato je preporuka da kupite 10% više pločica za ravno postavljanje, ili 15% više za dijagonalno postavljanje.

Veoma je važno da dobro izračunate površinu zidova i poda. Ukoliko kupite manju kvadraturu, bićete primorani da dokupljujete, a tada može doći do problema, u vidu različitog tona i kalibra i može se desiti da se razlika uoči tek kada plocice budu zalepljene.

Na pakovanju pločica istaknut je kalibar i ton koji mogu odstupati +/-5%.  Zbog toga se plocice  uvek prodaju sa iste palete.

Kupovina

Zamolite osoblje u prodajnom salonu da vam pomogne u odabiru željenih pločica jer vam mogu dati kompletne informacije o kvalitetu proizvoda i kao odabir fug mase i lepka.

Egipatske pločice

Pločice su osnova kupatila. Na njima ne treba štedeti jer ćete ih verovatno gledati narednih 20-ak godina. Sve ostale elemente u kupatilu možete brzo i  lako zameniti i tako povremeno menjati imidž kupatila, a pločice ako su kvalitetne mogu dugo izgledati kao da su tek postavljene.

Neke ideje vam predstavljamo na ovom linku

Scroll to Top