Bojleri za kupatilo – vrste, najtraženiji i odluka o kupovini

Bojleri za kupatilo

Bojleri za kupatilo, kada ih biramo, potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti. Zagrevanje vode prilagođeno vašim potrebama uštedeće vam vreme, vodu i energiju, na kraju i novac. Da bi odabrali pravi model, upoznajte se sa osnovnim podelama bojlera.

Vrste bojlera po načinu rada

Akumulacioni bojleri

Potisni bojler sa akumulacijom, odnosno veliki bojleri su najčešće zapremine od 30 do 100 litara. Obično se montiraju u kupatilima i rade pod pritiskom vodovodne mreže. Na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zidu. Bojleri sa akumulacijom se napune vodom, koja se zagreva, a zatim koristi kao topla voda. Akumulacioni bojleri se dele na prohormski bojleri i inox bojleri, a po načinu montaže mogu biti horizontalni ili vertikalni.

Prelivni bojleri

Prelivni bojler sa akumulacijom, odnosno malolitražni bojleri su najčešće zapremine do 15 litara. Obično se montiraju u kuhinjama, ispod (podgradni, niskomontažni) ili iznad (nadgradni, visokomontažni) slavine. Bojleri ove vrste dele sa na bojlere niskog i visokog pritiska. Bojleri niskog pritiska rade bez pritiska, i za ovaj tip bojlera se koriste slavine sa tri cevi. Bojler se vezuje direktno na bateriju, gde se dve cevi povezuju na bojler, a treća kao veza sa sistemom, direktno u zid. Bojleri sa akumulacijom se napune vodom, koja se zagreva, a zatim koristi kao topla voda.

Protočni bojleri

Protočni bojleri bez akumulacije su manjih dimenzija, najčešće sa snagom između 10-18Kw. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, a na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zid. Dele se na niskomontažne i visokomontažne. Bojleri bez akumulacije se ne pune vodom, već greju vodu trenutno, dok prolazi kroz cevi bojlera. Snaga grejača kod protočnih bojlera je desetak puta veća od snage grejača kod bojlera sa akumulacijom, što im omogućuje da zagreju vodu dok prolazi kroz cev.

Odabir bojlera zavisi od više faktora. Na osnovu vaših potreba i zahteva odabraćete akumulacioni, prelivni ili protočni bojler. Funkcionalnost, dizajn i cenovni rang uglavnom zavise od brenda za koji se odlučite. Odličan izbor su brendovi AristonBoschGorenjeTermoradMuller. Kada se odlučite za model, primetićete da je različita cena za slične bojlere. Razlika je u vrsti kazana. Izrada kazana utiče na dugotrajnost i zaštitu od korozije.

Kazan za bojlere – vrste

Prohromski kazan

Prohrom, inoks (inox) ili rostfraj (rostfreier) su sinonimi za nerđajući čelik. Bojler sa prohromskim kazanom predstavlja premium kvalitet. Prohrom je čelik legiran hromom i niklom, koji je koroziono rezistentan i sterilan. Kazan izrađen od nerđajućeg čelika ne zahteva dodatnu zaštitu od korozije u vidu premaza. Bojler sa inox kazanom ima dug vek trajanja, fiziološki je neutralna i ne utiče na promenu bakteriološke i hemijske ispravnosti vode.

Emajlirani kazan

Emajlirani kazan za bojler se proizvodi od crnog čelika, uz nanošenje zaštitnog emajl sloja koji može biti staklo-keramički, kombinacija stakla i porcelana i slično. Svojstva emajliranog premaza su slična staklu, štite od korozije i obezbeđuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu.

Polipropilenski kazan

Polipropilen je termoplastični polimer dodatak napravljen od kombinacije propilen monomera. Polipropilenski kazan zahvaljujući polistirenskoj izolaciji održava toplotu zagrejane vode. Koristi se za malolitražne bojlere, a garantuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu koja može da se koristi za pripremu hrane.

Redovno održavanje

Glavni uzročnik taloženja kamenca su kvalitet vode kao i učestalost korišćenja bojlera. Za koju god vrstu bojlera i kazana da se opredelite, redovno održavanje je jednako preporučeno kako bi vaš bojler imao što duži vek trajanja.

Pored standardnih bojlera popularni su slim bojleri za kupatilo, posebno interesantni ukoliko imate malo prostora za postavljanje. Takođe, smart bojleri, koji prate vaše korišćenje i na osnovu toga vrše zagrevanje vode, i pored više cene od klasičnih, dugoročno su isplativi, jer znatno štede električnu energiju.

Saveti za korišćenje bojlera

– podešavanje temperature na 55-60°C donosi uštedu u potrošnji električne energije
– redovno uklanjanje kamenca i čišćenje smanjuje potrošnju električne energije
– kod čestog korišćenja većih količina tople vode, preporučuje se konstantno uključen bojler
– ispravne slavine i ventili donose uštedu u potrošnji vode

Prezeto sa: www.diplon.net

Scroll to Top